Sunday, November 15, 2009

pak aji.. oh pak aji

ni story masa aku on d way dalam bas tambang ke rumah aku kat johor

sampai je aku kat stesen bas Larkin(bas express Kuala Lumpur-JB)
then aku terus g kedai roti
capai 3, 4 biji roti sekali ngan cookies terus g kaunter bayar.
hmm sedapnya kalau pekena teh tarik time tu jugak..
ye la hujan renyai2..
xpe2.. dah sampai johor dah. baik buat kat rumah je..
saving.
then terus cari bas yang menghala ke rumah aku..
cek duit dalam poket dulu.. mana tau xde duit pecah.

then naik bas..

"bang tambang berapa??
"
"rm5.80"
"mak oii mahalnya.. adeyh.." (ckp dalam hati je)

nak x nak bayar jugak..
then cari seat..
hmm banyak betol "foreigner" hari ni..
kiri kanan depan belakang muka spesen je

then bas pon bergerak
lalu bandaraya Johor Bahru dulu..
banyak betul perubahan.. (yela lama dah x balik rumah)
sambil2 tu aku pun balun r roti yang aku beli td..
sedap lak.. tp sayang xde air la plak.

10 minit pas tu sampai la bas kat bus stop city square..
burrr...debuk2.. *bunyi kasut*
orang ramai naik berebut2.. (majority "foreigner")
pastu seat dalam bas makin penuh
seat sebelah aku pon dah orang duduk
"foreigner" gak
tye aku dalam hati
"aku kat mane ni??"

hujan makin renyai2..
semua dalam bas senyap.. yela penat kot
pas ofis hour.. masing2 nak balik rumah
or maybe dorang tengah feel spirit ujan kat luar tu kot.

dalam keadaan sepoi2 bahasa
tetiba sorang pakcik ni bersuara
berbual dengan dengan seorang lagi dalam bas.
pakcik tu
duduk kat kerusi selang 2 baris depan aku
berpakaian kemeja putih, pakai beg belakang (spiderman), seluar slack hitam
kalau tutup muka pakcik tu, mesti orang ingat dia budak sekolah
rambut kemas di sikat
ala2 tomok masa muda2 dulu.
tapi rambut pakcik tu ada uban la..
tinggi pun macam dak2 sekolah..
dengan keadaan gigi yang dah boleh di kira, maybe umur 60 lebih kot
semangat pakcik tu berbual ngan sorg lagi pakcik
dia membahasakan diri dia saya, yang sorang lagi 'pak aji'
aku cuba tengok 'pak aji' tu
x nampak
dia dok kat sisi kiri aku sebelah cermin. sebelah kanan dia ada orang.
aku dok sebelah cermin bahagian sisi kanan
sebelah kiri aku lak ada orang bertubuh besar
so aku x nampak la 'pak aji' tu
tapi yang aku nampak 'pak aji' tu memang berkopiah, cuma x nampak muka je
maybe kawan lama pakcik tu kot. aku agak

ni antara perbualan "jarak jauh" dorang

"pak aji macamne skang?"

"pak aji, umah saya lagi satu stesen bas je"

"saya memang hari2 naik bas macam ni"

"senang"

n bla..bla..
apa yang aku perasan pakcik tu macam syok sendiri.. aku x dengar pon apa2 balas perbualan dari si 'pak aji' tu
maybe 'pak aji' tu penat kot melayan kerenah pakcik ni..
atau dia anggap pak cik ni x betol ke.. entah.
pok pek2.. sok sek2.. bla..bla.. dah nak sampai la kat bus stop pak cik tu..
pak cik tu pun ready kat depan pintu.
pak cik tu tekan button stop.
dah tekan dia toleh pak 'pak aji' tu

"k 'pak aji' saya balik dulu"

'pak aji' : xde respon

bus pon stop kat depan bus stop

"k 'pak aji' saya turun dulu" sambil mengangkat tangan ke arah 'pak aji' tu

'pak aji' : masih tiada respon

pak cik tu pun melangkah turun
sekali lagi dia angkat tangan. kali ini hanya senyuman saja..
mybe dah penat kot..
pintu bas di tutup.. hujan masih renyai2..
bas terus bergerak.. orang masih ramai dalam bas..

dalam hati aku berfikir
kenapa 'pak aji' tu diam je. kenapa dia x balas perbualan pakcik tu
apekah 'pak aji' tu bisu, atau malas melayan pak cik tersebut, atau pak cik tu gila??
macam2 aku fikir.. aku cuba ushar 'pak aji' tu.. x nampak sangat.. terlindung dari orang yang berdiri kat tengah2 antara seat aku ngan dia. watever.

then sampai kat satu stesen bas lagi. kawasan perumahan kos rendah.
kat sini banyak 'foreigner' duduk
then majoriti foreigner dalam bas pon nak turun
termasuk la 'pak aji' tu
berpusu2 dorg turun.
aku x sabar nak tengok rupa 'pak aji' tu
yela sombong. status 'pak aji'.
sian pak cik tu cakap sorg2..
yeah.. pak aji tu orang last turun.
so dapat tengok muka dia..

dup dap..dup dap..
finally
terkejut.. ni ke 'pak aji'


ok fine!!

orang BANGLA rupanya


p/s: biasanya kat kampung2, orang membahasakan bagi mereka2 yang berkopiah sebagai pak aji. tapi kat kawasan bandar, bangla di panggil 'pak aji' adoi.. senak perut aku menahan ketawa dalam bas.

Thursday, November 12, 2009

x sabar2 ;)

yeah!!

MySpace














x sabar2 nak balik umah..

MySpace













x sabar2 nak jumpa family..

MySpace















x sabar2 nak jumpa kawan2 kat johor..

MySpace
















x sabar2 nak rehat2 kat umah.. x kisah la dapat 2 hari je..

syukur alhamdulillah ;)

MySpace

















nx week datang balik ukm..

MySpace


















sambung balik measured drawing n n latihan feskum

MySpace

















insyaallah ;)

MySpace

salam

Tuesday, November 10, 2009

LURUSKAN HATIKU TUHAN

assalammualaikum.
huh, tenang betul pagi selasa ni.. entah
tetiba aku rasa damai sangat..
alhamdulillah ini mungkin pinjaman yang Allah berikan pada aku..
xtaula.. mungkin pinjaman ini x lama,
mungkin lepas ni aku kekusutan pula,
moga2 x terjadi kepada aku perkara2 sebegitu, aku mengharapkan agar kedamaian ini berkekalan selamanya.. insyaallah..

jam 3 setengah pagi..
search punya search, aku jumpa satu lagu nasyid ni..
grup nasyid mawaddah, tajuk, luruskan hatiku tuhan. ni antara lagu nasyid yang aku baru dengar dari grup mawaddah ni. maybe lagu ni dah lama, tapi maybe aku terlepas pandang. aku dengar banyak kali. terasa tenang sekali.

video

aku rasa syahdu sangat bila dengar lagu ni.. bila fikir2 balik, aku rasa macam banyak sangat dosa yang dah buat. even benda2 kecil pun aku rasa macam besar. aku rasa terlalu kerdil sangat dalam dunia... ya Allah, ampunkan lah aku..

dan tetiba jugak aku rindu kat family aku, ya Allah. syahdu. kalau keluarga aku ada di sebelah aku sekarang.. aku sangat rindukan mereka.. lebih2 lagi ibu aku. kalau lah ada di sebelah aku, pantas aku salam dan cium tangannya. biarlah lama aku dalam dakapannya seperti mana suatu ketika dahulu. ibu selalu berpesan jaga diri baik2 di tempat orang. aku turuti perintah ibu. ibu aku selalu jugak berpesan, jaga solat 5 waktu, aku turuti juga walaupun kadangkala aku terlepas juga. kadangkala ibu call, ibu panggil aku khairul, "khairul dah sembahyang?" walaupun kadang2 aku belum sembahyang time tu, lantas aku bangun. tapi tidak setiap detik ibu akan melakukan perkara yang sama. terima kasih ibu.. banyak jasa yang dah di limpahkan pada aku. bagi aku ibu seorang yang sangat tabah, tidak pernah putus asa, walau apa pun yang terjadi, ibu tetap akan berjuang. tubuh ibu kecil, tapi semangatnya besar. aku kagum.

kadangkala, aku terlepas pandang. kadangkala ada nasihat ibu yang aku tak turuti. ibu kata JANGAN, tapi aku kata YA. biasalah darah muda.. ya allah, itu baru saja dosa aku pada ibu, belum lagi kepada yang menciptakan aku di dalam kandungan ibu aku..dosa aku kepada ahli keluarga yang lain, pada kawan2, pada orang lain, makhluk2 lain. tidak terkata. kalau lah dosa dan pahala boleh di lihat dengan mata kasar. mungkin dunia akan aman. mungkin hidup akan tenang.

ya Allah kau jauhkan lah aku dari segala kemungkaran. dekatkan lah aku dengan hati yang ikhlas, pribadi yang elok, kehidupan yang baik, keluarga yang bahagia, sahabat yang baik, masa depan yang sempurna. kadangkala ibu selalu berpesan, "jangan sesekali kita membalas perbuatan jahat yang orang lakukan ke atas kita, biarlah yang jahat di balas dengan kemuliaan", "mereka bermasam kita limpah senyuman", "biarlah apa yang orang kata, asalkan kita tahu apa yang kita buat, dan kita tahu niat kita hanya pada ALLAH" aku pegang kata2 ibu walaupun kadangkala aku tidak mengamalkannya.

hmm.. kat sini aku nak kongsikan rumusan dari sebuah buku "20 KESILAPAN SEORANG ANAK", yang di tulis oleh Muhammad Thalib. kita renung2kan lah, moga kita tidak tergolong dari salah satu kesilapan ini, kerana tiada jaminan syurga yang diberi kepada anak2 yang derhaka. sayangilah mereka selagi masih ada waktu.

20 KESILAPAN SEORANG ANAK......

1) berbicara dengan kata-kata yang kasar

2) mengalihkan pandangan dari mereka

3) ketika duduk mendahului mereka

4) mengherdik ibu bapa

5) bercekak pinggang di hadapan ibu bapa

6) membelakangi ibu bapa

7) merendahkan dan menghina ibu bapa

8) memaki ibu bapa

9) mengingkari nasab

10) mengubah wasiat ibu bapa

11) mengabaikan keperluan ibu bapa

12) mengambil harta ibu bapa tanpa hak

13) menghina agama ibu bapa

14) enggan mengurus ibu bapa yang uzur

15) melawan perintah ibu bapa

16) pergi berjihad tanpa izin ibu bapa

17) dendam terhadap ibu bapa

18) memasuki bilik tidur ibu bapa pada 3 waktu terlarang tanpa izin

19) membiarkan ibu bapa menjadi hamba

20) membunuh ibu bapa

p/s : tidak sabar untuk siapkan measured drawing. siap saja model. nak pulang ke rumah cepat. ambil restu untuk join feskum. insyaallah.

Thursday, November 5, 2009

Festival Tari Makum 2009

alhamdulillah..
sempat jugak nak mengupdate blog..
weee.. kali ni aku nak citer pasal festival tari makum yang di adakan pada 15-18 Oktober 2009

alhamdulillah sekali lagi,..
aku berkesempatan untuk mengambil bahagian dalam event yang cukup grand bagi aku..
semua peserta dari IPTA-IPTA memang hebat.. x dapat di sangkalkan lagi..

masing-masing yang karya tersendiri, menyampaikan mesej juga dengan cara tersendiri..
cuma yang membezakan adalah samada mesej tersebut berjaya di sampaikan atau tidak.


so ni poster dia


untuk festival ni, ada dua kategori.

kategori kreatif dan asli.

kreatif. medium menyampaikan satu jalan cerita atau idea berdasarkan gerakan kreatif dengan diiringi muzik tersendiri berdasarkan pola lantai yang di susun berkonsepkan jalan cerita yang tersendiri.

asli. tarian tradisional malaysia yang ditarikan samada berpasangan (laki n perempuan) atau secara individu mengikut susunan pola lantai dan rentak lagu yang di susun rapi melambangkan tutur pergerakan yang gemalai yang seiring dengan unsur-unsur ketimuran. terdapat empat medium yang boleh di sampaikan samada zapin, joget, inang, dan asli. setiap universiti boleh memilih 2 atau 3 medium tersebut semasa festival makum tersebut.

hmm tu kot definisi tarian kreatif n asli..MySpace entah aku main cakap je..

so UKM kali ini adalah tuan rumah. tahun lepas UNIMAS tuan rumah, so tahun depan xtau lak siapa tuan rumah yang seterusnya.

sebagai tuan rumah mestilah UKM akan memberikan yang terbaik. jadi untuk kreatif UKM bawa tarian dari timur malaysia, berkonsepkan 'hanya yang asli'. berunsurkan ciri-ciri tarian mak yong kelantan, kareografer kami cuba menterjemahkan hanya yang asli dengan menyelitkan unsur-unsur hasutan, gangguan dari pihak yang tidak senang dengan keunikan tarian asli malaysia. walau apa pun yang berlaku, tarian asli tetap bertahan dan berjaya menangkal segala gangguan-gangguan yang di limpahkan. (wah ayat aku xleh blah..).

untuk kreatif, UKM dengan kekuatan penari sebanyak 7 lelaki 6 perempuan, kami cuba mentafsirkan idea tersebut berdasarkan perasaan dan character yang dah diberikan kepada kami. so secara personalnya, bagi aku tarian ini adalah susah, sebab kene beri 100 peratus pengahayatan.. bab2 feeling nih.. adeyhh memang aku fail sikit.. haha.. tapi apa2 pon aku dah beri yang terbaik.. kot.. haha....

untuk kategori asli. grup UKM bawa 2 tarian rampaian iaitu inang (lagu inang rancak bertemu) and joget.. aku x sure lagu apa joget tu.. aku sangat suka kategori asli ni.. pasal apa.. pengahayatan utk buat tarian ni bagi aku sangat senang, tengok couple, buat eye contact ngan couple, kira ala2 bercinta la dengan couple.. huhu.. besh..
dengan floor pattern yang mantap, bagi aku kekuatan UKM adalah terletak pada tarian asli. seriusly, kitorg sepanjang latihan makum ni, kitorg x berlatih depan cermin.. pasal studio tarian kitorg dalam proses renovation.. so memang x berkesempatan nak berlatih.. kalau kitorg berlatih depan cermin, maybe kitorg boleh menang anugerah best grup kot.. (berangan 5 minit kejap)MySpace

so ini keputusan penuh Festival Tari Makum 2009 (malas nak pokpek2 banyak2)

1. Johan Kumpulan: UPM
2. Naib Johan: UKM
3. Ketiga: UiTM
4. Anugerah Kumpulan Kreatif Terbaik: UPM
5. Anugerah Kumpulan Tradisional Terbaik: UiTM
6. Anugerah Perekatari Terbaik Kretif: UPM
7. Anugerah Perekatari Terbaik Tradisional: UKM
8. Anugerah Kostum Terbaik Kreatif: UKM
9. Anugerah Kostum Terbaik Tradisional:UTM
10. Anugerah Sususnan Muzik Terbaik Kreatif: UiTM
11. Anugerah Sususnan Muzik Terbaik Tradisional: UKM
12. Hadiah Khas Juri: USIM


Lima Kumpulan Terbaik Keseluruhan ialah:
1. UPM
2. UKM
3. UiTM
4. UNIMAS
5. UPSI

congratez to aadyamaatra (UKM), teruskan usaha memajukan bidang kebudayaan di malaysia. proud 2 b part of u guys!! n thanx jugak kat kak lin, our kareografer, ajar kitorg yang x berapa profesional ni.. haha nak2 aku.. ting tong!! thnk u so much..MySpace

k ni plak gambo2 dari pelbagai sumber.. aku pun x sure.. korg tengokla.. huhu yang ni grup ukm.. (aadyamaatra)


yang ni plak antara gambo2 tarian tradisional UKM.. joget dan inang.

ni IPTA2 lain punya performance... banyak kostum yang cantik2.. gud job korang..

persembahan opening dari Artis Budaya UKM



x salah menari bertudungkan?

hmm.. kesian.. terkelepot badan budak yang di pijak.. but nice!!

cun giler amoi nih..


aku suka giler baju nih..

best costume asli, UTM Skudai







k. dah penat.. mau study dulu.. esok ada exam teori.. wahuahua.. to aadyamaatra grup dance (UKM) jumpa di FESTIVAL MAKUM nanti bulan 12 k.. huhu
cau..

surat cinta terlarang

Surat ini akan membuat anda benar-benar berfikir

****************************************
SURAT DARI SETAN UNTUK MU bkn M.U

Aku melihatmu kemarin, saat engkau memulai aktiviti harianmu.
kau bangun tanpa sujud mengerjakan subuhmu

Bahkan kemudian, kau juga tidak mengucapkan ‘Bismillah’ sebelum memulai santapanmu, juga tidak sempat mengerjakan solat Ishak sebelum berangkat ketempat tidurmu

Kau benar2 orang yang bersyukur, Aku menyukainya
Aku tak dapat mengungkapkan betapa senangnya aku melihatmu tidak merubah cara hidupmu..

Hai Bodoh, Kamu millikku.
Ingat, kau dan aku sudah bertahun-tahun bersama,
dan aku masih belum bisa benar2 mencintaimu .

Malah aku masih membencimu, kerana aku benci Allah.
Aku hanya menggunakanmu untuk membalas dendamku kepada Allah.
Dia sudah mencampakkan aku dari syurga, dan aku akan tetap memanfaatkanmu sepanjang masa untuk membalaskannya

Kau lihat, ALLAH MENYAYANGIMU dan dia masih memiliki rencana-rencana untukmu dihari depan.
Tapi kau sudah menyerahkan hidupmu padaku, dan aku akan membuat kehidupanmu seperti neraka.

Sehingga kita bisa bersama dua kali dan ini akan menyakiti hati ALLAH
Aku benar-benar berterimakasih padamu, kerana aku sudah menunjukkan kepada NYA siapa yang menjadi pengatur dalam hidupmu dalam masa2 yang kita jalani

Kita nonton film ‘porno’ bersama, memaki orang, mencuri, berbohong, mempersenda dan mempermain kan perasaan orang, munafik, makan sekenyang-kenyangya, bergosip, manghakimi orang, menghujam orang dari belakang, tidak hormat pada orang tua ,

Tidak menghargai Masjid, berperilaku buruk.
TENTUNYA kau tak ingin meninggalkan ini begitu saja.

Ayuhlah, Hai Bodoh, kita terbakar bersama, selamanya.
Aku masih memiliki rencana2 hangat untuk kita.

Ini hanya merupakan surat penghargaanku untuk mu.
Aku ingin mengucapkan ‘TERIMAKASIH’ kerana sudah mengizinkanku
memanfaatkan hampir semua masa hidupmu.

Kamu memang sangat mudah dibodohi, aku menertawakanmu..
Saat kau tergoda berbuat dosa kamu menghadiahkan tawa.

Dosa sudah mulai mewarnai hidupmu.
Kamu sudah 20 tahun lebih tua, dan sekarang aku perlu darah muda.

Jadi, pergi dan lanjutkanlah mengajarkan orang-orang muda bagaimana berbuat dosa.
Yang perlu kau lakukan adalah merokok, mabuk-mabukan, berbohong, berjudi, bergosip, dan hiduplah se-egois mungkin.

Lakukan semua ini didepan anak-anak dan mereka akan menirunya.
Begitulah anak-anak .
Baiklah, aku persilakan kau bergerak sekarang.

Aku akan kembali beberapa detik lagi untuk menggoda mu lagi.
Jika kau cukup cerdas, kau akan lari sembunyi, dan bertaubat atas dosa-dosamu.

Dan hidup untuk Allah dengan sisa umurmu yang tinggal sedikit.
Memperingati orang bukan tabiatku, tapi diusiamu sekarang dan tetap melakukan dosa, sepertinya memang agak aneh..

Jangan salah sangka, aku masih tetap membencimu.
Hanya saja kau harus menjadi orng tolol yang lebih baik dimata ALLAH.

Catatan :
Jika kau benar2 menyayangiku (iblis), kau tak akan memberi surat ini dengan siapapun.

maka kawan2.. marilah kita tunaikan tanggungjawab kita, sebarkan kepada semua mengenai hal ini.. moga2 yang baik di jadikan tauladan, yang buruk di jadikan sempadan. isnyaallah

Monday, October 19, 2009

lega..

alhamdulillah..
makin lega sikit..
tanggungjawab dah semakin berkurangan..
design tunggu masa untuk final submission..
juz upgrade apa yang patut..
mslhnya apa yang patut?
aku rasa sume x patut..
design sem ni mmg aku perform biasa2 je..
aku rasa bukan biasa.. x biasa kot
entah
tu je kot yg mampu aku cakap..
xpe.. belajar daripada kesilapan.. sem depan ada lg..
huhu.. yg penting enjoy!!
ok lupakan design kejap..
sekejap je.. bukan selamanya. haha

satu lagi yg melegakan..
festari makum 2009
alhamdulillah..
abis jugak..
tahun ni ukm tuan rumah..
event 16-17 hb
ok la
walaupon x mndapat johan..
sekadar mendapat tempat kedua dah kira bermakna jugak..
penat lelah blatih.. sampai kadang2 mengabaikan tanggungjawab terhadap pelajaran especially design.. akhirnya berbayar jugak..
congratez to all aadyamaatrianzzz.. korg memang best!!
byk benda yang aku belajar sepanjang join event ni..
x dpt nak menggambarkannya bagaimana..
kalau lah hati boleh berkata2..
gambar pon xde.. juz tumpang kat kamera org lain je..
tengokla nanti kalau dpt amik akan di uploadkan.. insyaallah..
x sabar menanti next event.. feskum
insyaallah kalau xde aral melintang.. akan join zapin pulak.. event bulan 12..
doakan moga2 ukm di anugerahkan juga kemanisan kejayaan sepanjang event tu.. insyaallah..

huhu..
festari dah abis.. design pon hampir habis..
assignment.. ada la sikit2 yg berbaki.. insyaallah akan cuba di selesaikan secepat mungkin..
mungkinkah..
kemudian dh boleh fokus final exam.. moga2 boleh skor yg terbaik utk final.. insyaallah..

hmm.. kadang2,
bila fikir balik, memang betol
masa tersangat la cepat berlalu..
memang kalau nk kejar semua.. kita x kan terkejar.. kita kena kejar mana yg patut je
mana yg di rasakan perlu
mana yg di rasakan penting
mana yang di rasakan memberi makna pada kehidupan kita
x salah mengejar sesuatu yang bukan keperluan utama, tetapi kdg kala kita kena menilai semula kepentingan tersebut, samada menyusahkan atau tak.

ok.. dh kering idea..
maklumla dh lama x update blog..
internet plak slow, n byk sgt prob tenet kat kolej.. tambah plak bz lately
k cau nak buat keje lain plak..
=P

Monday, September 14, 2009

devil with scale ruler


http://leadcreatively.files.wordpress.com/2009/06/devil_wears_prada.jpg
pernah tengok cerita devil wears prada x? kalau pernah so boleh terus baca entry ni.. klu belom kena tengok dulu coz apa aku cuba nak sampaikan ni adala kena mengena ngan cerita tu.. cuma main character dlm devil wears prada tu perempuan.. tapi dalam devil with scale ruler ni adalah lelaki... jeng..jeng(tetiba tercopy status ym j.shafiq studio sebelh...) hari ni adalah open cric session yang kedua.. haha.. hari yang paling tidak aku tunggu2kan.. hari yang aku rasa dunia nak kiamat.. bila dengar open cric je.. aku terus terbayangkan singa mengaum2, big bos dengan senjata yang ada banyak peluru, ahh macam2 lagi lah character yang ,menakutkan.. senang cerita.. aku paling x suka hari isnin dan khamis.. biasa aku gelarkan dua2 hari tu hari pembalasan. gushhh

bila time nak cric, present, segala bagai... maka bermula la episod sukan olympic, marathon, amazing race.. sume2 sukan yang mencabar. time2 ni la segala enzim2, metabolisma (entah aku main hentam) akan bertindakbalas dengan cepat.. mana x nya.. nak wat mock-up, drawing kalau manual la.. kalau komputer juz duduk atas kerusi.. pastu mencari info.. nak buat semua keje tu serentak.. dh macam orang yang ada tangan banyak.. kalau lah doraemon ada time2 macam ni.. kan best.. senang je.. setiap masa doraemon akan keluarkan brg2 canggih dia.. 'pensel penyelesai masalah'...'flexible butter paper'(tetiba boleh kuar design sendiri).. xpun.. 'sarung tangan ajaib' (time kita tidur tangan kita bergerak wat design sendiri bila pakai sarung tangan tu).. kan best!!

sudahh.. merepek semua tu.. sampaila aku sbubmit design, grad (insyaallah), kahwin, ada anak(berangan), sambung study overc doraemon
xkan kuar2 dari ntv7.. haha

berbalik pada topik entry

dalam cerita devil wears prada tu dia mengisahkan psl setiausaha kepada seorang bos yang bg aku terlalu angkuh, sombong dan terlalu mementingkan karier sampai tidak pernah memikirkan hati dan perasaan orang yang bekerja untuk dia.. susah nak jumpa dia ucap terima kasih kepada pekerja.. sampaikan kalau siapa2 yang xtahan dengan dia, dia akan pecat orang tu, or orang tu sendiri yang memecat diri dia.. hahaha.. sadis giler.. aku dah beberapa kali tengok muvie ni.. xpernah boring.. semua part dlm muvie ni best.. thumbs up!! kesian pekerja2 dia.. berlari lintang pukang ke sana ke sini nak2 si setiausaha dia tu.. dah macam apa.. byk giler tugasan yg diberikan

macam tu la life archiorture ni.. sentiasa ada byk kerja.. pagi tadi..stay up sampai 7 pagi then balik mandi jap tu pon baru je siap floor plan.. section xde lagi.. mockup on d way. abis matila.. memang dah boleh bayangkan dah mcamana nanti time presentation kalau x di kuburkan kat palestin, kat lautan india mayat aku dicampak lepas ter'bunuh' time cric

1st open cric dulu.. banyak benda kena review.. upgrade lagi.. pastu cric lagi last week.. kene reject.. totally!!! baru je start explain space bangunan tu bahagian entrance je lecturer cakap.. stop anuar!! goshhhh.. sedih tu.. penat berstay up wat keje.. berjaga bagai nak rak.. dan2 cric kene reject dlm masa x sampai 3 minit! x diberi peluang lansung..

nak wat cmner.. aku ni student je.. x boleh nak melawan kata2 yang lagi arif.. watever.. so redo lagi floor plan baru.. juz review from floor plan yang sebelum ni punya (lecturer yang suruh.. so ikut je la) then berjaga2, stay up bagai pagi tadi x dpt menyiapkan apa yang di minta.. ada beberapa aku x dpt siapkan.. n ada la keluar suara dari seorang lecturer.. anuar by rite kalau u x siap semua yang di minta u boleh **** .oh my god.. x mau.. aku nak kawin cepat.. hahaha

jam 9 pagi, puan akmal masuk studio dia dah start tanya..mana semua orang punya board cepat i nak cric.. oh noo..x siap apa2 nak present matila... lepas puan dah announce tu.. sume orang senyap.. xde sape pun nk pin up psl semua x siap.. pastu puan mula merayap dari satu tempat ke satu tempat yang lain. oh no skali lagi.. aku dah start x tentu arah.. last skali puan sampai ke tempat aku yang agak bersepah tu trus puan tanya siapa yang present dulu.. dan2.. nama aku naik nombor dua.. oh my god.. dalam keanak2kan.. aku menjerit melalak seorang diri. oh my god... oh my god.. sambil scale ruler aku menghentak2 drawing aku, aku dah start merapu.. baik2 tadi tengah buat site plan... terus aku wat section, pastu member dtg.. tanya aku M&E aku kat mana. oh my god.. aku xde benda tu.. pastu dia tanya lagi, loading bay? storage for cafe? bus parking? oh noo... terlalu banyak xde.. cmne benda ni leh jadi.. masa pagi2 aku wat aku rasa cam dh complete je. tinggal parking je yang blom buat.. dan2 nak cric mcm2 xde, kira bersyukur gakla.. psl kene present no 2.. at least ada masa nak bubuh apa yang patut. ape lagi.. terus capai scale ruler wat ape yang xde.. hentam lah labu. elevation n section tergendala.. then abis je orang 1st present.. tibalah turn aku dengan muka yang sayu terus mem'pin up' drawing n start present.. terketar-ketar aku time ni.. yela banyak requirement xde. lantak la.. hhahaha

memang nasib kurang baik.. aku terpaksa present depan 3 orang arkitek, adoii.. completooo dah la 3 'arkitek', masing2 lak ada senjata sendiri.. memang terkubur la aku kena tembak bertubi2.. itula inila.. feel la. constructionla.. formla.. n bla..bla.. aku hanya tunduk mendengar komen2 dari dorg.. seperti budak baik mencatat apa kesalahan-kesalahan aku. walhal dalam badan aku ni.. macam kene cucuk je ngan pisau.. memang sentap.. kahkahkah.

hm.. tu baru je open cric.. yang kitorg gelarkan cric biasa2.. tapi azab dia pon dh macam apa dah.. lagilah pulak final cric.. memang abisla aku.. khamis ni ada cric lagi.. aku nak cric awal2 n nak balik cepat.. pasal aku dah nak blik umah.. nasib baik abang aku dtg jemput.. saving cikit duit..huhux yah beli tiket.. aku dah x kesah dah apa nak jadi khamis ni.. yang penting aku wat apa yang patut.. arghhh architoture.. huhu. berserah je.. yang penting dpt pulang awal khamis ni.. huhhuh.. yeah..

http://hinamagazine.com/wp-content/uploads/2007/10/mudik.gif

Monday, September 7, 2009

mencari..

dah hampir 3 minggu dah
nak masuk minggu ke empat.. (kalau x silap la..)
design masih lagi merangkak..
bila nk start jalan??

submission dh nak dekat dah
planning still x solve..
kenapalah aku blur sem ni..
apa dh jadi kat aku dah..
x seperti sem2 yang sebelom
bersemangat
sperti seorang hero (*yekksss*)

sem ni aku jadi sangat malas
malas nak berfikir
hilang entah ke mana
ya Allah ko bantulah aku jauhi penyakit MALAS tu


apekah aku kena ikut apa saja arah angin??
oh tidak
aku seorang yang akan berusaha untuk mendapatkan sesuatu (*dulu la..*)
hardworking

sekarang aku dah hilang *SPIRIT* tu



hmm
kat mana??
oh..
semoga aku mendapat kembali semangat tersebut..
moga2..

Ya Allah kau berikanlah kekuatan pada ku..
amin



Saturday, September 5, 2009

cinta si pengemis jalanan

salam
sama2 kita renungkan apa yang berlaku di sekitar kita..
jangan lah kita mudah lupa pada siapa yang sepatutnya kita perlu ingat
kadangkala setiap benda yang kita miliki x salah jika kita kongsi bersama
namun jangan kerana tarlalu murah hati,
kita di pijak, ditindas, di ambil kesempatan
kesabaran manusia ada batasnya

sebenarnya tiada motif sangat aku nak cerita pasal tajuk entry kali ni
juz aku xtau kenapa aku kaitkan pengemis dengan apa yang terbuku kat hati aku skang
yela.
sehina2 pengemis jalanan
mereka tetap berusaha berjuang meneruskan kehidupan
walaupun ramai yang sengaja menjadi pengemis
tidak mahu berusaha lebih..
hanya mengharap

tapi pada mereka yang di takdirkan sebegitu
kita harus memberikan pertolongan
cukuplah sekadar sesuap nasi
sekadar untuk mengalas perut
kerana esok masih ada lagi


Maksud ayat Quran:
Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya. (Al-Baqarah: 261)

Maksud ayat Quran:
(Menolak peminta-peminta sedekah) dengan perkataan yang baik dan memaafkan (kesilapan mereka) adalah lebih baik daripada sedekah (pemberian) yang diiringi (dengan perbuatan atau perkataan yang) menyakitkan hati dan (ingatlah), Allah Maha Kaya, lagi Maha Penyabar.
(Al-baqarah:263)
janganlah kita terlalu berkira untuk memberikan bantuan kepada yang betul2 memerlukan, dan jangan pula kita terlalu baik hati sehingga ditindas dan di ambil kesempatan pula.
insyaallah setiap apa yang kita sumbangkan,kongsi pasti ada balasan di suatu hari nanti.



puasa2

puasa2...
pejam celik pejam celik..
tetiba bila cek kalendar (kat fon je)
dah 2 minggu puasa..
fuhh..
sungguh cepat.. masa berlalu
mana x nya..
hidup bergelumang dengan design
bangun tido pikir design.. (walaupon hakikatnya buka on facebook dulu bru wat dsign)
nak tido pon pikir dsign sampai bw dalam mimpi..

tetiba..
dalam mimpi
kuar result yg printed punya
mak aihh.. terkejut
result design aku.. haisshh x nk citer dapat apa..
harap2 tak la..

hmm.. skang ni tinggal lagi berapa hari je nak abis puasa
pastu raya..
yeah.. best.. cutii...
tp x best.. design submit minggu after raya..
adeyhh..
kenala bertungkus lumus
kenapala..
xpe bersabar.. tinggal satu sem lagi..
pastu *kawen*

festari makum pon nk dekat..
bulan 10 lawan
ukm host
kena pegi latihan lagi
huhuhu..
xtau la camne nak face benda tu..
design, training at d same time..
xpe.. bersabar..
insyaallah

mari2..
dah subuh skang
teruskan usaha mana yg boleh..
berusaha mencari 'spirit' baru selepas kene 'baham' dengan lecturer after cric aritu
lepas ni klu kene baham lagi.. xtaula
nak bagi area mana lak utk di baham.
adeyhh..
cau~~`

Thursday, August 6, 2009

D.U.G.A.A.N

entry yg ringkas
untuk penjelasan

agak lama x berblogging..
insyaallah akan kembali..
banyak dugaan dari yang esa..

ape yang diberi pinjam..
telah di ambil kembali..
mungkin cukup untuk seketika untuk merasa 'pinjaman' tersebut
mungkin ada hikmah di sebaliknya..
mungkin dah tersurat..

sekarang hanya mampu berdoa
moga-moga jalan yang benar terbuka
yang salah diberi petunjuk
yang benar membimbing

memang benar
hidup umpama roda
kadangkala kita mempunyai banyak pilihan
kadangkala pilihan hanya satu
sebenarnya yang satu tu bukan lah untuk menyeksa
tetapi untuk mengingat kepada yang SATU

jazakallah =)

Monday, July 20, 2009

::speechless::

terlalu banyak nk di taip
terlalu banyak nk di kongsi
terlalu banyak nk di uploadkan
sungguh..
memang banyak





















menanti waktu untuk dimulakan kembali
mencari semangat
yg entah ke mana..
insyaallah

akan K.E.M.B.A.L.I

Friday, June 26, 2009

rupanya architecture ukm ni famos di ukm

hmm..
baru ku tahu..
school aku famos jugak kat ukm..
1st day dengar talk pasal pc..
hati aku dah berbunga2 melihat 4 slide show
yang di tayangkan kepada kesemua faci2 yang hadir,
terasa bangga seketika,,
kalaulah sahabat2 school archi aku berada berada
disampingku ketika itu..
nak saja aku jerit..


bukan senang nak tengok school aku di promosikan dikhalayak ramai..
siap ada model lagi yang turut sama membantu..
apakah ianya petanda yang baik kepada school aku kelak??
kenapakah hanya 2 school saja yang terlibat??
mengapa mesti architecture dan medic??
yang lain??
motif??
apekah??









akan bersambung......

Tuesday, June 23, 2009

TERKEJUT

terkesima kejap..
Hi5 Emoticon

memang betul pepatah mengatakan
'dunia sekarang dah takda sempadan'

tengah2 syok mendesign t-shirt sambil berfacebook
tetiba ter'lihat' facebook naik canselor UKM
Dato' Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin
fuyoo.. hebat la..
terus aku add..
kira aku la orang 1st dalam school archi ukm yang jadi 'kawan' dia
bangga siot..
coz aku view friend list dia xde sorang pon add..
hehe
Hi5 Emoticon
~~wing~~








p/s
menunggu ketua jabatan mempunyai facebook
mau add juga..
Hi5 Emoticon