Tuesday, March 29, 2011

ICAF 2011


mai pakat tarik ramai moh ke panggung seni 30 mac ini dok tengok pertandingan tarian INTERCOLLEGE ART FESTIVAL 2011.

dan jom support grup ELECTRA (Kolej Ibrahim Yaakob) yang akan mempertaruhkan

1) Tarian Rampaian Tradisional (Inang dan Zapin Seri Bunian) -kategori petang
2) Kreasi Baru (berasaskan Zapin Putar Alam) - kategori malam

event start jam 2.3o petang utk kategori dan akan bersambung jam 8.30 malam.

mari

mari

mari

mari

tengok hasil kreativiti seni para penari

insyaallah :)

MySpace




Tuesday, March 22, 2011

MARIA OZAWA


haha. ape mcm? 18 tahun ke atas? klu ye, yes, anda dibenarkan membaca entry ini. OH YEAH!
MySpace

xde kaitan pon. actualy nk cakap psl awek baru jumpa kat utube.. ni pon pas membe intro. COOL giler minah ni. nama dia MARIA. (nk detail baca blog dia) .muka pon kiut miut. rasa mcm nk propose kawin (merapu) tp awek ni dah ada balak :(. melepas. xpela. layan utube dia pon dh ok.

dia yg sebelah kiri :)
ok ni antara pict2 beliau. sumpah kiut. suka awek2 jenis mcm nih.

sporting bebeh.
dia akan jd kiut bila sebut OMJAAYYY XD

minah ni jugak ada wat clip vdeo kat utube(click). so rajin2 boleh layan video dia. walaupun x selawak video2 cikgu shida. tp dia ada style tersendiri.
ni plak blog dia. okeyhla. nice.


dan ini FB dia. bukan add. kena like je
ape lagi like la XD

motif aku nk citer pasal dia? haha. biar lah. sebab dia cun. and entry ni psl sje je nk promote dia. bagi dia pemes satu dunia. boleh? mesti boleh. haha. (kalau lah ada klon mcm dia lg. sure aku ngorat)
MySpace

ok. aku rasa entry aku kali ni agak gurlish. yucks. watever. ^.^
MySpace

Friday, March 18, 2011

.


tetiba aku rasa sangat BOSAN dengan hidup

bosan~

kiri kanan depan belakang semua bosan.

bosan

bosan

bosan

titik

.

Thursday, March 17, 2011

kisah dulu kala

ok. tetiba pagi2 bleh teringat plak kisah silam ketika taksub menjadi budak archi. perkataan "kedekut ilmu" mungkin sebati dengan diri para pelajar archi ni. xdela sampai level haji bakhil. tp saving ilmu utk diri sdiri. hehe. dapat point yg aku nk cakap?

straight to d point. dulu2 la time gigih berdesign, masing2 semangat nak jual idea sendiri. walaupun ada idea2 yg bakal di reject, tp semangat dan taksub serta bangga pada design sendiri kadang2 melampaui batas. aku pon kadang2 camtu gak. bila terlintas dlm otak, hoh, lawak la zaman2 x matang nih.

cth, bila kita tengah buat design, ilham datang sekaligus katanyer, pastu bila tgh2 syok buat, membe dtg tanya, "weh bro, apa macam design? sampai mana? apa konsep ko? bla..bla..bla..". ok apa jawapan korang? aku gerenti la jawapan mesti "alamak design aku x start lg la, konsep pon xde, matila esok cric..bla..bla...". hoh! tu sume ayat cover baik giler. tipu ah. padahal konsep mantap setinggi gunung kinabalu, design bleh kalahkan Ken Yang. pastu bila datang cric session, haaaaa kau, lect tepuk tangan tengok idea ko.. haha. student2 camni senang nk jumpa dalam life archi. ni lah terjadi time belajar full time dulu.

tp x paham aku senario camni wujud dekat budak2 yg terlibat dengan kos seni. bila aku survey cara study budak2 kos lain, selain seni ni xde la sampai camtu. contoh dalam dunia seni tari, koreografer suka memberikan jawapan selamat, cth bila di tanya dah siap tarian korg? jawapan biasa keluar, belum. tengah progres dan yg sewaktu dengannya. perlu ke kita nk hide progress kita pada org lain? tp kalau di tanya pada aku, aku rasa perlu. XD. sebab aku suka bikin surprise. erkk, surprise ke? hoho. yolah tu.

kalau dlm life archi ni lah aku paling agak menyampah la sikit (jahat gila sampai menyampah) bila ada orang yg kononnya design x start n konsep xde, pastu bila buat design suka sembunyi2 means buat dekat bilik atau bawah drafting table (kalau ada) atau org yg khusyuk mengadap laptop pastu bila kita mai kat depa, mula lah buat2 buka FB, layan muvie dan sama waktu dengannya. pastu bila presentation nah kau! semua complete. GRRR. tension aku. hahah. tetiba aku nk tension kenapa? saja je.

tapi kenapa senario camni wujud ea? perlu ke nk hide2 progress kita supaya org len xleh tahu? perlu ke? ke x perlu? kenapa perlu? perlu ke kenapa aku tanya? XD

apa2 jelah.... hahaha

Tuesday, March 15, 2011

kaya giler

MySpace
terkejut dengan pertukaran mata wang Malaysia ke mata wang Zimbabwe Dollar. okey serius kita boleh jadi saudagar kaya raya di sana. bawa je rm5.00 ke sana, mungkin (x kompem ok) kita boleh survive lama kat sana. serius? serius weyh. lu x caya lu tengok kadar pertukaran mata wang dorg

RM1.00 = 124, 1553 trillion ZWD
(Zimbabwe Dollar)
click utk sumber

haha. amacam? jom kawin then honeymoon sana.

ni menurut dalam blog serius 1 Trillion ZWD hanya boleh di gunakan utk beli telur sahaja. cmne kalau org miskin yg bukan di level papa kedana, ni standard datuk moyang papa kedana, mesti kempunan x dpt nk beli telur. banyak wo 1 trillion. ape kes ea agak harga mata wang depa nih leh jatuh mencanak camtu?

ceh, aku dh berangan mcm nk ke sana, beli tanah, buat hotel. buat resort. dan macam2 idea berangan yg boleh buat jerawat tumbuh di pipi.. bayangkan aku ada RM 5 dalam poket, WOW! kaya beb, 6, 207, 765 Trillion ZWD! awesome!
MySpace

kesian gak dorg nih, sampai mata wang dh xde nilai.. sadis. bersyukur hidup kat Malaysia, aman, xde Tsunami (harap2 xberlaku), xde sgt mslh camni kecuali dunia politik yg x abis2, n yg penting tidak seperti sesetengah negara lain yg xtau la cmne aku nk survive kalau lahir kat negara2 sebegitu. adeyh.

k, la ni gak aku gigih kumpul duit RM5.00. say hye to Zimbabwe :)

Monday, March 14, 2011

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA

GEMPAK gile poster dia. gua salute habis. tengok trailer kat utube, bleh menangis sebab terkejut ada gak filem melayu yg ala2 filem2 omputeh.

Bismillahhirahmanirrahim, dengan nama Allah yang Maha Pemurahh lagi Maha pengasihani

Maka, suatu hari yang jatuh pada 13 Mac 2011 (ala2 narrator dlm filem ni) telah perginya saudagar Khairul Anuar ke pewagam bersama panglima2 menaiki kapal bersayap garuda ke sebuah Shopping Mall yang di beri nama Sunway Pyramid. pemergiannya ke sana semata-mata mahu menyaksikan sebuah filem yang kononnya hebat dan bertenaga hasil karya KRU. dengan rasa mengantuk yang menguasai diri tatkala ketidakcukupan ketiduran beliau yang hanya mengulit mimpi di karma selama 4 jam sahaja.. saudagar itu gigih melangkah juga ke Shopping Mall tersebut selepas selesai menghadiri perkahwinan pensyarah beliau di Damansara.

saudagar itu dengan penuh taksubnya mahu menonton filem tersebut kerana terpegun dengan kesan2 CGI yg di hasilkan, adapun mungkin hanya dongengan semata2, tetapi baginda yakin filem itu hebat. nahh, sampai juga niat beliau. saudagar itu membeli tiket dan duduk di seat 8-D12. sejuk-sejuk sepoi bahasa di dalam pawagam tersebut di-ignorekan sahaja.

maka bermulalah pengembaraan filem tersebut, mata saudagar itu begitu fokus ke skrin layar yg terpampang besar. filem bergerak, jalan cerita semakin berkembang, lalu saudagar itu menguap (roooaaarrrrr ala2 anak harimau dahagakan susu ibunya).

persoalannya, kenapa saudagar itu menguap?

lalu, bertanyala saudagar itu pada panglima-panglimanya. "hamba rasa begitu mengantuk sekali, tidakkah kalian merasa perkara yang sama hamba rasakan?"

panglima : "lu ingat lu sorg je ngantuk? gua dh lalok dah ni". *sambil mata juling lutut terketar2* (terkejut dengan bahasa purbakala panglimanya)

saudagar : "kalau begitu, kita bako wayang ni!" (tetiba terselit adegan Hantu Kak Limah balik rumah) *iklan*

panglima : "jangan, kita saksikan saje filem berharga RM14 sampai habis"

saudagar : "baikla.. sambil terus menguap"

saudagar sangat letih, seperti berada di dalam kelas sejarah, setiap bait-bait kata yg di luahkan, umpama masuk telinga kiri keluat ikut tuutt.. saudagar sedikit kecewa, aksi-aksi yang di gembar-gemburkan amat la sedikit. sebaliknya, perbualan para pelakon yang kadangkala ada yang membosankan memonopoli segelinap pementasan filem tersebut..

saudagar merasakan ketika itu, tidak ubah seperti menonton sebuah pementasan di Istana Budaya, mahupun persembahan di Panggung Seni Dectar.. saudagar tersebut hampir2 terkulai layu di dalam wayang tersebut kerana tidak tahan, dan merasakan tidak berbaloi menonton filem dengan tiket berharga rm14 ini. di sebabkan saudagar baik hati dan bermurah dengan menyokong filem2 tempatan, maka saudagar tidak kisah. tetapi saudagar kelihatan sedikit kecewa.

adapun kesan CGI berada di tahap yg terbaik, akan tetapi perjalanan cerita di dalam karya tersebut sedikit tersekat-sekat umpama kereta kehabisan minyak.. saudagar berpendapat mungkin karya ini boleh di perbaiki pada masa hadapan.

walaupun saudagar agak kecewa, tetapi saudagar berbangga dengan beberapa watak di dalam cerita hikayat tersebut, seperti ying ying, pembantu princess. ying ying sangat baik melakonkan aksi-aksi umum dalam cerita tersebut, dan lawak ying ying boleh melayakkannya masuk ke final Raja Lawak di Astro. tahniah.

secara keseluruhannya saudagar itu merasakan filem tersebut hanya layak mendapat mata 5 dari 10 mata di mata 2 dari 5 mata tersebut adalah juling, 1 mata buta, dan 2 lagi mata rabun. maaf, saudagar memang begitu dalam memberikan pemarkahan.

umpama kata2 dari Harem Sinki Wakluyo
dua tiga kucing berlari
mana nk sama muvie hollywood.
*no tacing2*

amacam story Hikaya Saudagar Terong Mahasiswa? mengantuk? jom sangap.
MySpace

Thursday, March 10, 2011

cakap pasal nawaitu

salam ollz (tetiba)

ok tajuk ceramah : nawaitu

sebenarnya benda ni lama dh aku dok pikirkan
cuma tetiba tergerak hati nk tulis dlm blog
(ok cliche giler ayat atas ni)

bila cakap pasal nawaitu

konsep nawaitu tu sendiri kadang2 bagi aku ramai yg dh salah aplikasikan, maksudnya mereka2 ni kurang agama (bajet aku hebat giler), atau sebenarnya mereka2 ni x merasa diri mereka hamba kepada pencipta yg Esa. Allah s.w.t. contoh yg terang dengan natural lighting.. bila buat suatu benda sume di sebabkan oleh pihak lain.. ayat biasa aku dengar

"aku buat ni pon sebab family aku suruh....."

"aku terpaksa la buat.. sebab aku dh xde choice lain..."

"aku buat ni sebab aku nk tolong dia la...."

kalau situasi kat atas tu.. kadang2 acceptable walaupun asalnya nampak macam menyimpang dr niat kita kepada-Nya. tapi bila di nilai balik, benda2 macam ni ada memberi sumbangan kepada diri dia dan org sekelilingnya.. dan dapat lah juga dia pahala... walaupun niat asal diri dia x lah mencapai standard 100%.. tp Allah kan x sekejam manusia.. so adalah sikit pahala yg dia akan dapat..

tapi situasi yg macam ni kadang-kadang aku rasa nk je aku pegi ketuk kepala sekor2 (x boleh sebab pertama mestila aku dapat dosa.. dosa sedia ada pon belum tobat lagi. yang kedua, be nice. tegur la cara baik. kan lagi elok :)).. antara situasi yg x masuk akal ni;

"ala i x boleh menari lah...boyfriend I bagi...."

"girlfriend I kat oversea x bagi i lepak dengan korang semua, sebab kita bukan muhrim.."

"aku x leh nk tumpangkan ko aza (mungkin nama sebenar) naik moto skali, nanti grlfriend aku nampak..marah lak dia..."

dan macam2 lagi statement yg bagi aku hampir2 dapat point pahala tapi tetiba kena reject.. sebabnya mudah.. kalau korang berilmu dan bijak berfikir mesti tahu sebabnya... kalau statement pertama... selalu sangat la aku dengar. bukan sekadar dalam dunia tarian, malah dunia2 lain skalipun, x kisah la laki ke pompuan ke mak nyah, ramai yg terperangkap untuk membuat keputusan di sebabkan pengaruh kuat boyfriend, girlfriend, tunang, skandal lite2, atau teman tapi mesra mereka sendiri.. hello! belum kahwin kau dah itu ini.. nanti dah kawin.. lagi la macam2.. dan bagi aku, kebanyakan manusia2 ini sumenya melakukan perkara demi mereka2 yg tidak semestinya menjamin masa depan anda, dan yg penting skali bukan menjamin anda masuk syurga.. faham bebeh?

statement kedua dan ketiga lak, bagi aku, org macam ni level pandai dia ok la.. tp level bengap yg ada dlm diri dia tu, ya ampun sangat tinggi dan horror.. aku sendiri x faham apa ada dalam otak dorg... makan katak agaknya. macam yg aku kata kat atas td, pahala baru je nak transfer ke dalam akaun pahala mereka2 yg lite2 suam kuku, tetiba dh kena tarik balik. abis tu boyfriend atau girlfriend mereka tu kira muhrim la.. haiyaa.. konsep muhrim2 ni di perkotak katikkan.. inilah yg di namakan yg halal di haramkan, yg haram di halalkan.. yg halalnya, niat nk mambantu tu dah ada (depends on situation), yang haram pula di halalkan contoh dengan girlfrind or boyfriend dia jela boleh duduk rapat2, n kiss2 maut. bagi aku simple je.. boyfriend ke girlfriend ke, tetap bukan muhrim selagi x kawin dan xde sijil halal.. bukan kawin pondok2 tau, ataupun kawin yg di approve oleh membe2 sekeliling tau.. apa tu? paham2 la sendiri.

dan bagi aku la.. (sebab mata aku ni tajam dr pisau, dan mulut, otak aku ni berfungsi tanpa henti.. xtau bila nk rest selain dr rest yg di balas oleh Allah la.. harap2 tidaklah).. dunia akhir zaman ni memang mencabar.. nak2 bila iman lemah (macam aku nih).. nawaitu dalam hidup ni mungkin akan sentiasa di perkotak katikkan.. itu baru nawaitu dalam melakukan sesuatu di sebabkan oleh org lain.. macam mana plak kalau nawaitu di sebabkan oleh duit, pengaruh, dan harta kebendaan. contoh mudah;

"apa aku dapat kalau aku buat benda ni...."

"ala kalau aku buat pon bukan dapat apa2......"

tipu lah kalau ada yang tidak pernah melontarkan kata-kata sebegini.. x kira la dlm medium bahasa lain. even aku pon kadang2 ada melakukannya. kalau statement pertama, nak je aku jawab dapat pahala.. tp ada gak yg x mengerti.. sebab dia x merasa nikmat pahala tu macam mana. mungkin bila dapat duit boleh la dia enjoy beli itu ini.. ni x pahala? apa boleh buat? kesian. so renung2kan

statement kedua plak kebanyakan manusia akhir zaman ni melakukan sesuatu dengan syarat berbaloi untuk diri sendiri. ye.. kekadang ada benda yg boleh kita luahkan mungkin di sebabkan kita mempunyai perkara lain utk di dahulukan.. tp menolong satu sama lain x salahkan? walaupun mungkin kita dapat penat je.. sekurang2nya kita berbakti. bila di hitung di padang mahsyar nanti bangga la sekejap tengok perbuatan kita di nilai dengan baik. x gitu?

fuhh complicated kan kehidupan kita. bukan senang nk jadi manusia yg sempurna nak2 mempunyai nawaitu yg sebaik-baik nabi muhammad. sebab dia lah yg terbaik untuk di ikuti.. bukan boyfriend, awek, perdana menteri mahupun dekan fakulti. tp x salah kalau kita berusaha untuk menjadi sesempurna nabi. asalkan nawaitu itu betul.

ok amacam telenovela nawaitu aku ni? renung2kan dan selamat beramal.

Tuesday, March 8, 2011

tiba-tiba - yg di kejar dapat, yg di kendong ok je.

hehe. lama giler dah x update blog ni. tp saje je tetiba nk update.

citer dia camni
alhamdulillah aku berjaya buat 2 benda dlm satu masa. bukan senang.
mlm td je ada 2 event aku kena attend

1st event - show utk pertadingan pidato antarabangsa dekat hotel equatorial bangi
2nd event - dinner KIY

actly ikutkan hati aku xnk join 1st event tu. sebab dh janji dengan dance grup kolej utk tolong buat show. tp dh artis budaya UKM push aku wat show tu.. apa kan daya. aku nk terlalu baik. so ye kan je la. terpaksa abaikan show utk dinner kolej tu. sori ELECTRA :(
dan malang plak dua2 event tu hari dan waktu yg sama. grr.!

pendekkan citer. aku bertolak ke tempat show 1st event tu jam 4.45 petang. kol 5 ptg, felo kolej aku call katanya suruh dtg dinner utk amik anugerah. maka perbualannya lebih kurang mcm ni

aku : saya ada show malam ni. mcm x dpt join je amik anugerah tu

felo : alamak x boleh la anuar. awak kena dtg. sebab dia award utama

aku : klu wakil? (sebab dlm hati aku x expect pon anugerah besar.)

felo : beria-ia katakan anugerah tu besar. xleh wakil. x manis katanya

aku : serba salah. tersepit antara dua pihak. ok la, saya cuba datang amik anugerah tu

sampai di tempat 1st event. aku terus tanya pegawai UKM, turn show aku kol bape. beliau (pegawai) pon xtau pukul berapa. aku expect kemungkinan jam 10.30 mlm kot. utk 1st event tu, aku "terpaksa" jadi usher berdiri tegak sambil mengucapkan selamat datang kepada tetamu yg dtg. wat der! satu jam berdiri macam patung dekat butik. xpela aku ikhlas kan hati. cewah~

berdiri punya berdiri. last2 VVIP datang jam 9.15 mlm. habis sume tu. jam 9.30 aku bergegas balik ke UKM utk attend dinner kolej plak. menunggu turn utk mengambil anugerah yg diperkatakan td. menunggu dengan tidak tenang sebab aku kena rushing balik semula ke 1st event utk buat show. nasib baik show tu turn dia last. sampai la ke slot anugerah yg di perkatakan td. yela bunyi mcm serius. mcm aku menang award besar je. tp xde la aku expect mana pon.

sekali je MC gtau . . . Anugerah Tokoh Mahasiswa, then dia mula baca biodata, n background semua, tup2 nama aku yg kuar. err.. terdiam jap. tp dlm otak, xleh nk njoy sgt sebab serabut dengan byk perkara dlm otak. aku naik pentas, salam Jins Samsudin (dia yg bagi hadiah tu) then turun dengan pantasnya aku bergegas ke tempat 1st event. sebab geng2 lain dah bising turn show dh sampai.

sampai kat 1st event, tarik nafas, betulkan sampin, then trus aku naik pentas buat show. fuhh. horror giler. bergegas ke sana ke sini semata2 nk jaga hati org lain sje. xpela ada hikmah. dan hikmahnya dh nampak pon. alhmadulillah, rezeki utk anugerah tersebut. nk feeling2 happy x boleh sebab otak serabut.

yg penting aku konfiden, naik pentas pakai baju show utk 1st event. paham2 la sume dlm dewan tengok aku semacam. giler ke apa budak ni lari tema dinner. HAHA. berbaju melayu pahlawan di dalam suasana bertemakan P. Ramlee. owh Hell!

tp pe2 pun main point aku berjaya buat 2 kerja dlm satu masa and aku x tintong utk show 1st event tu. so pepatah yg di kejar x dapat, yg di kendong berciciran adalah tidak boleh di pakai kadang kala.. huhu. kita kena try! :)

okeyh. cerita aku ni serabut rasanya. nasib korg la wahai yg membaca XD